70 år sedan skotten i Ådalen.

75 stycken redaktioner från TV, radio och tidningar fick tillsammans kora 1900-talets största svenska nyhet. Skotten i Ådalen kom på sjätte plats. Efter Ingemar Johanssons VM-titel i boxning. Först kom föga förvånande mordet på Olof Palme. (Källa: Aftonbladet 9/11 -1999)
Det är skillnad på folk och folk, en Orwellsk rättvisa. Svälten var utbredd i den svenska arbetarklassen. En lönesänkning med fyra öre uppskattades inte. Arbetarna i Marma och Sandviken gick ut i strejk. Svenska Arbetsgivarföreningen (SAF) skickade så kallade "arbetsvilliga" för att hålla hjulen rullande. Denna provokation fick klasskampen att eskalera. Ursinniga arbetare körde bort strejkbrytarna. Militär skickades till området för att skydda strejkbrytarna. Den borgerliga staten förnekade sig inte, man tog arbetsköparnas parti och lät de svältande arbetarna stå maktlösa. Om inte klasshatet kokade tidigare så gjorde det utan tvekan det nu. 7000 arbetare slöt upp i ett demonstrationståg. En än gång ställde sig militären till arbetsköparens förfogan men denna gången var läget mer infekterat. Deras brott var hunger. Straffet blev fem döda och fem skadade.

Vilket perspektiv på världen har den som ser en seger i boxning som viktigare än detta? De 100 000 arbetare som strejkade till minne av de stupade kamraterna skulle säkert inte uppskattat det.

På en föreläsning i Växjö talade en äldre man om skotten i Ådalen. Det var några år sedan nu så jag minns inte om han varit där själv. Jag minns dock tydligt hur han visade upp löpsedlarna från dagen efter skotten avfyrats. Den konservativa dagstidningen ljög om antalet avlidna och skadade. Arbetarna framställdes också som bråkstakar och farliga typer. Den liberala tidningen sa sig inte veta hur många som stupat och skadats. Den socialistiska tidningen var den enda med de korrekta siffrorna.

 

Men man ska aldrig se bakåt utan att se framåt. Det som hände är sann tragedi. Men, för att citera Dan Berglund, "var det blott för att få se mig ge upp? Nej, jag svär vid mitt namn att det var ej för jäves du bar dessa plågor och bar detta hopp. Ty kanske imorgon står vi som bröder när arbetarklassen gör revolution."

Glöm aldrig Ådalen!

/Victor

14/5 -2001

Straff för att skottskada fem arbetare och döda lika många: Sammanlagt 21 dagars husarrest för tre inblandade militärer.

Straff för att demonstrera i samband med strejk: Sammanlagt 44 månaders fängelse för fyra inblandade arbetare. (Källa: Rebell nr.3 1998)

 

Om du skulle vilja publicera den här (eller andra) artiklar någonstans så går det alldeles utmärkt. Var dock vänlig och kontakta mig innan.

Tack för uppmärksamheten.

/Victor